Uitgangspunten

Hondentaal

Vaak denken wij dat honden hetzelfde als mensen denken en dát is nou juist waar we de fout in gaan. Wij vermenselijken ze. Honden zijn erg simpel. Wij maken het ingewikkeld door niet te begrijpen wie ze zijn, wat ze nodig hebben, welke taal ze spreken en hoe ze hun gedrag ontwikkelen. We praten tegen ze alsof het mensen zijn. We projecteren allerlei emoties op honden. Een hond weet niet in wat voor huis hij woont en ook niet hoeveel geld we aan zijn verzorging uitgeven. Gedrag roept gedrag op. Dat geldt ook zeker voor een hond. Het is de samenwerking tussen mensen en hond, wat het gedrag van de hond maakt. Een hond past zich aan de persoon die bij hem is, ze voelen de energie die je uitstraalt. Wij zijn de leiders die de grenzen moeten stellen.

Het is aan ons om een omgeving en omstandigheden te creëren waarin de hond kan gedijen en zichzelf kan zijn. Alleen wij kunnen het gedrag van de hond veranderen. Een hond doet dit niet uit zichzelf! Om gelukkig te zijn, moeten honden in principe een goede baan, goed eten en een aai over de bol nodig. Wij hebben de neiging om overdreven veel genegenheid te geven en overdreven weinig beweging. Blijf kalm en assertief ten aller tijde! Werk nooit tegen de natuur in. Je kunt zoveel zeggen als je wilt, maar honden pakken datgene op wat je uitstraalt. Ontspanning, vertrouwen, respect; dat is mijn doel.

Beweging

Veel of weinig energie. Een hond heeft een uitlaatklep nodig en het baasje heeft de verantwoordelijkheid om daarin te voorzien. Dit is prioriteit nummer één voor een hond: voldoende beweging, bij voorkeur in de vorm van een door de baas geleide, sportieve wandeling (rennen, fietsen en rollerskaten kan ook). Een hond die echt tegemoet kan komen aan zijn natuurlijke behoefte aan beweging zal veel minder gauw ongewenst gedrag vertonen dan een gefrustreerde hond die zijn energie niet kwijt kan.

honden

Discipline en leiderschap

De tweede basisbehoefte is een baasje die stabiel en duidelijk leiderschap biedt. Regels, grenzen en beperkingen zijn het moeilijkste voor een mens om te creëren. Vaak wordt er gedacht dat we een hond vanaf een jaar pas regels, grenzen en beperkingen op kunnen leggen, dit is niet terecht.

Wanneer u de leiding niet neemt, zal de hond de leiding overnemen, omdat er altijd een leider in de roedel moet zijn! Zonder regels, grenzen en beperkingen zal de hond u nooit respecteren en honden hebben dit nodig. De moeder doet dit wel vanaf dag 1 dat de pups op de wereld zijn. Het is onze taak hier mee door te gaan en de honden op te voeden.

Affectie

De derde voorwaarde voor een goede baas-hond relatie is affectie, ofwel liefde. Nadrukkelijk de derde. In onze omgang met honden is dit doorgaans de voorwaarde waaraan in overvloede voldaan wordt. Toon gepast en niet voortdurend affectie, doe dit het liefst als de hond het op één of andere manier verdiend heeft en rustig is. Dit geeft de affectie ook meer waarde. Zeker moet je geen affectie tonen op verkeerde momenten zodat ongewenst gedrag beloond wordt.